четвер, 9 квітня 2015 р.

Майстер-клас "Робота зі страхами за методом мандалотерапії"


"…Много-много лет назад существовало нечто безымянное, чья неизвестная форма содержала небо и землю. Увидев Это, боги схватили Его, прижали лицом вниз. Когда Оно было на земле и боги держали Его. И заняли боги Это. И назвали Это — Мандалой васту-пуруша". (Древняя индусская легенда)



9 квітня 2015 року на базі ЗОШ №11 відбувся майстер-клас для практичних психологів ДНЗ та ЗНЗ міста за темою "Робота зі страхами за методом мандалотерапії", який організувала та провела практичний психолог НВК "Ліцею №10" -  Вітько О.І.




Юнг вважав мандалу чудовим інструментом для внутрішнього перетворення на шляху до самореалізації. До речі, він помітив, що в складні життєві періоди наше підсвідоме часто підштовхує нас малювати щось накшталт  мандали або бачити такі фігури у ві сні. 
На його погляд мандала допомагає нам краще зрозуміти, що нас тривожить на емоційному рівні. 
"Сила мандали – в її захисних властивостях" - зазначила Ольга Іванівна. Багатогранні геометричні форми, які в ній містяться, представляють аспекти особистості. Якщо знайти резонанс між ними - ви побачите шлях до центру вашої власної особистості.











Розвиток емоційної сфери у дітей залишається актуальною проблемою на сьогоднішній день. Діти дуже часто неадекватно виражають свої емоції, їм не вдається правильно оцінити емоції інших, що стає бар'єром в міжособистісних відносинах та під час спілкування.

Для того, щоб стабілізувати емоційний стан емоційно нестабільних дітей, розвити в них навички саморегуляції сучасні психологи рекомендують використовувати в роботі з дітьми метод мандал, як  один із напрямків арт-терапії. 
На наш погляд, це ефективний та приємний спосіб покращення емоційного стану, зняття напруження, вираження почуттів, які, крім того, сприяють розвитку креативності, художньому та духовному самовираженню.  
Даний майстер-клас показав, що мандалотерапію доцільно використовувати і в методичній роботі для покращення емоційного стану педагогів, зміни психологічної атмосфери в  колективі, зняттю напруження, згуртуванню колективу.

     Величезне "ДЯКУЮ", Вам, Ольга Іванівна, - за такий чудовий і корисний практичний досвід, та обмін щірими посмішками і позитивом !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар